ponedeljek, 13. maj 2024

nanina torta

prva torta je bila nanina.
in tu pustim recept z okusno.je.
ker se je super obnesel.

<3

5 jajc
ščepec soli
250g sladkorja
1dl olja
1 dl mleka
250g gladke moke
1 vrečka pecilnega

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel model za torte (premera 26 cm) dobro namastimo z maslom in rahlo poprašimo z moko (odvečno moko odstranimo). V skledo presejemo moko in jo zmešamo s presejanim pecilnim praškom. 

V dve skledi ločimo beljake in rumenjake. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo toliko časa, da dobimo rahlo, bledo rumeno, penasto zmes, v katero počasi vmešamo olje, nato pa še vodo. 

Mešalnik nastavimo na najnižjo hitrost in v rumenjakovo zmes počasi, po žlicah, vmešamo moko s pecilnim praškom. Ko dobimo gladko zmes brez grudic, vanjo v dveh ali treh obrokih z ročno metlico (lopatico) nežno in počasi vmešamo še stepene beljake. 

Pripravljeno testo pretresemo v model in ga po vrhu lepo pogladimo. V ogreti pečici ga pečemo 35 do 40 minut. Pečen je, ko se po vrhu zlato rjavo obarva, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v testo, pa ne ostane nobenih ostankov, ko ga izvlečemo.

Pečen biskvit odstranimo iz pečice in pustimo, da se 10 minut hladi v modelu. Nato ga previdno preložimo na rešetko in pustimo, da se povsem ohladi.





Ni komentarjev:

Objavite komentar